joi, 19 ianuarie 2012

Raport de activitate 2011






ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEŢEAN BOTOŞANI
DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI BOTOŞANI
CENTRUL DE INTEGRARE PRIN TERAPIE OCUPAŢIONALĂ „LUCIE LECOMTE” BOTOŞANI







Raport de activitate a Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională „Lucie Lecomte „ Botoşani – 2011




Şi în anul 2011, activitatea  Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională „Lucie Lecomte” a avut ca obiectiv asigurarea condiţiilor unei vieţi individuale şi sociale normale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, asigurându-le acestora un climat familial pentru satisfacerea nevoilor personale, prin derularea unui program individual de recuperare, şi integrare/reintegrare a acestora în societate.
        Activitatea de găzduire şi îngrijire personală s-a desfăşurat, în condiţii normale, conform normelor legale în vigoare, asigurîndu-se  beneficiarilor condiţii bune de locuit, hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, asistenţă socială etc.
Nu au fost intimpinate probleme majore privind aprovizionarea cu hrană, materiale de întreţinere şi curăţenie. Astfel, nu au fost probleme privind hrana zilnică a beneficiarilor, din punct de vedere al cantităţii, calităţii şi numărului de calorii zilnice.
       Din punct de vedere al disciplinei si al respectării regulamentului de ordine interioară a unităţii, nu au fost probleme deosebite.
       Farmacia centrului a fost aprovizionată cu medicamentele necesare, iar medicaţia conform evaluărilor medicale a fost administrată la timp, datorită faptului că toţi beneficiarii centrului sunt înscrişi la medic de familie   şi beneficiază de reţete compensate.
Şi în anul 2011 centrul a conlucrat foarte bine cu toate unităţile sanitare specializate din municipiul Botoşani privind asistenţa medicală de specialitate acordată beneficiarilor noştri.
       Urmărindu-se respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare, s-a efectuat dezinsecţia şi deratizarea centrului de 3 ori , in luna august fiind efectuată de către o firmă privată S.C. BRAD-CLEAN S.R.L.(donaţie), sub formă de sponsorizare. Au fost igienizate două spaţii din centru prin văruire şi vopsire, acţiune ce va continua şi în 2012 cu igienizarea celorlalte spaţii din centru.
       
       In Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională , media de vârsta in anul 2011 a fost de aproximativ 30 de ani, având loc urmatoarea dinamică a beneficiarilor:
- Intrări: 9 
- Ieşiri: 2 (un beneficiar transferat la C.R.R. Dersca, Botoşani şi unul la C.R.R. Ionăşeni, Botoşani)
- Reintegrări:3 pe o perioadă nedeterminată şi o reintegrare definitivă în comunitate;
- Deces: 1 beneficiar cu diagnosticul de Ciroză hepatică cu virus hepatic B. Sindrom hipersplenic. Varice esofagiene grupa III.


Programul de recuperare


Programul de recuperare, care pe lângă alte servicii de asistenţă medicală, consiliere psihologică, activităţi instructiv-educative şi activităţi de socializare, include şi activităţi de terapie ocupaţională ce au în vedere, pe lângă recuperarea handicapului în limita capacităţilor reale , sprijinirea persoanelor instituţionalizate în a-şi descoperi talentele şi abilităţile în vederea dezvoltării deprinderilor pentru o viaţă independentă.
În cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională  „Lucie Lecomte” Botoşani s-au desfăşurat activităţi care au avut ca obiectiv responsabilizarea comunităţii în legătură cu problemele specifice persoanei cu handicap, şi totodată schimbarea atitudinii comunităţii faţă de persoanele cu dizabilităţi, astfel încât acestea din urmă să nu fie privite  prin prisma handicapului lor, ci prin prisma potenţialului lor creator.
În acest sens, prin participarea la „Târgul Mărţişorului” organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale-Botoşani, la „Târgul Meşteşugarilor” cu ocazia sărbătorii „Zilele oraşului”, participarea cu stand la Târgul Unităţilor Protejate, Constanţa, 26-29 august, „Ziua porţilor deschise” din luna noiembrie cât si Expoziţia cu pictură, artă meşteşugărească şi produse artizanale, realizate de către persoanele cu dizabilităţi din cadrul centrului, expoziţie dedicată „Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi”, s-a evidenţiat faptul că aceste persoane cu dizabilităţi au realizat lucruri de o bună calitate artistică, iar împreună cu specialiştii centrului au dat dovadă de creativitate, inovativitate, implicare şi deschidere.
Atât prin aceste expoziţii, cât şi prin multe alte întâlniri de lucru cu copiii şi tinerii din cadrul unor şcoli şi licee din Botoşani cu care avem încheiate protocoale de colaborare, s-a urmărit faptul ca fiecare persoană cu handicap să descopere că poate fi utilă, că poate arăta celorlalţi că handicapul nu reprezintă o limitare a fiinţei lor, cu alte cuvinte, handicapul nu reprezintă o limitare a potenţialului lor creator.
       Astfel, în anul 2011, beneficiarii din centru au participat la numeroase activitati socio-educative, cultural-religioase, de ergoterapie, activităţi desfaşurate în aşa fel încât acestea au contribuit la creşterea gradului de autonomie personală, la scăderea sentimentului de inutilitate socială, la creşterea nivelului de socializare a beneficiarilor, la schimbarea atitudinii beneficiarilor faţă de comunitate, la schimbarea imaginii persoanelor cu dizabilităţi în comunitate, cât şi schimbarea atitudinii comunităţii faţă de persoanele cu dizabilităţi, la petrecerea timpului liber cât mai placut posibil, etc. 


       Activităţi socio-educative:
- întâlniri ale beneficiarilor cu diverse grupuri de elevi de la şcolile şi liceele din municipiul Botosani, judeţul Botoşani, şcoli cu care avem încheiate protocoale de colaborare, astfel:
1.   Vizita în centru a elevilor de la C.N. A.T.Laurian cu acţiunea „Săptămâna legumelor şi fructelor”
2. În data de 09.03.2011, spectacol cu Ansamblul folcloric „Rapsozii” Botoşani, condus de domnul Cobâlă;
3. Participarea la un spectacole desfaşurate la Teatrul „M. Eminescu”, Botoşani, printre care spectacolul de susţinere a Campaniei „Let”s do it Romania”;
4. vizita în centru a elevilor de la Grupul Şcolar Industrial „Elie Radu”  cu acţiunea „Săptămâna legumelor şi fructelor”
5. vizita elevilor de la Liceul Pedagogic, la expoziţia „Zilele porţilor deschise”, unde beneficiarii şi-au prezentat şi vândut produsele realizate de ei în centru;
6. vizionare de film la Cinema Unirea, Botosani;
7. Participarea în data de 24 septembrie la „Ziua naţională a curăţeniei”, zi în care au ajutat la acţiunea de curăţenie a oraşului; 
8. Vizita elevilor de la Şc. Generală nr.6 Botoşani în data de 6 decembrie, vizită la care elevii au dăruit cadouri beneficiarilor din centru, cadouri de Moş” Nicolae;
Expoziţie dedicată „Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi”, expoziţie ce a debutat cu un program artistic realizat prin participarea unor invitaţi speciali, respectiv Taraful „Entuziaştii” al Filialei Nevăzătorilor Botoşani,   Grupul „Cheia Sol”, Codruţa Barariu, Raluca Balan şi Mihăiţă Enache; În cadrul acestui spectacol, a debutat ca şi interpret de muzică populară acompaniată de  Taraful „Entuziaştii” al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, beneficiara Borcan Mărioara. 


În cadrul acestui spectacol, a debutat ca şi interpret de muzică populară acompaniată de  Taraful „Entuziaştii” al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, beneficiara Borcan Mărioara.

Beneficiara va colabora cu acest taraf, la propunerea domnului Tupiluşi Tudorel, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, la diverse spectacole;


În data de 23 decembrie, beneficiara a participat alături de taraf la un spectacolul dedicat Sărbătorilor de iarnă de la C.I.A. Leorda. 
9.
În data de 23 decembrie, beneficiara a participat alături de taraf la un spectacolul dedicat Sărbătorilor de iarnă de la C.I.A. Leorda. 
10. Vizita în centru a grupului de tineret PDL, ce a debutat cu un program artistic susţinut de către Mihăiţă Enache şi Bucşinescu Roxana şi o piesă de teatru prin participarea unui grup de tineri de la Asociaţia Arlechin şi a avut ca finalitate împărţirea de daruri de Moş Crăciun;
11. Spectacol organizat cu ocazia Sarbătorilor de iarnă, susţinut de către Grupul “Melody”, coordonat de domnul professor Ciprian Mihai; La sfărşitul spectacolului beneficiarii din centru au primit cadouri cu ocazia pomului de Crăciun.
12. “Doar împărţind poţi face o mare sărbătoare”, acţiune desfăşurată la centru, de Ziua Crucii, zi în care în urma unui gratar realizat de cu ajutorul beneficiarilor, au învăţat faptul că împărţind cu alţii din ceea ce ai sau dăruind poţi crea un grup o comunitate care să vieţuiască în armonie.






Activităţi  cultural-religioase desfaşurate în centru:
- 24.08.2011 - Pentru a cunoaşte frumuseţile, atât cele naturale, cât şi cele create de om din judeţul Neamţ,a fost organizată  o excursie având ca obiectiv vizita la Mănăstirea Sihăstria, plimbare cu vaporul pe Lacul Bicaz şi plimbare cu telegondola deasupra oraşului Piatra Neamţ, unde beneficiarii au cunoscut o parte din  moştenirea spirituală a neamului si s-au bucurat de frumusetile naturale ale judetului Neamt;
- 08.09.2011 –Vizită la Memorialul Ipoteşti, ocazie cu care am vizitat Muzeul Satului, Casa Memorială şi cimitirul şi apoi am sărbătorit Mariile din centru cu gratar, sucuri şi dulciuri;
- Beneficiara Borcan Mărioara a participat la un curs de muzică psaltică, sub îndrumarea preotului Fercal Petru;
- Organizarea unei mese de pomenire pentru beneficiarul care a decedat în luna mai, ocazie cu care s-a realizat o slujbă de sfinţire a centrului;
- Pe 10 decembrie, beneficiara Marioara Borcan, a participat la Festivalul de Colinde şi Datini Ortodoxe “Trec Magii prin Vatra Moldovei” organizat de Fundaţia IHTIS , festival la care a susţinut un recital de colinde şi muzică psaltică;
- Cu colinda la C.N. A.T. Laurian, alături de elevii de la liceu  şi elevii de la Seminarul Teologic; La final au primit cadouri din partea elevilor.
- Totodată, beneficiarii au participat la activităţile religioase desfăşurate în bisericile din municipiul Botoşani;


    Activităţi de ergoterapie:


          În activităţile de ergoterapie din centru sunt implicaţi toţi beneficiarii, fiecare  desfăşurând un anumit tip de activitate, funţie de capacităţile psiho-fiziologice ale acestuia, cât şi a  nivelului de atractivitate faţa de respectiva activitate. Astfel unii beneficiari se ocupă de sera centrului, desfăşurând activităţi de sapat, plivit, udat, etc., în timp ce alţii se ocupă de îngrijirea spaţiului verde din faţa centrului, a rondurilor de flori cu zone bine definite.
Atât sub îndrumarea ergoterapeutului, pedagogului de recuperare, cât şi a infirmierelor, beneficiarii participă activ la programele de dezinfecţie a dormitoarelor proprii, a punctelor sanitare, a spaţiilor comune şi a sălii de mese.
         Printre activităţile de terapie ocupaţională se enumeră şi următoarele activităţi: 
  -  croitorie, prin care se realizează diverse obiecte de vestimentaţie şi alte articole;
- împletit, prin care se realizează, de asemenea, obiecte de vestimentaţie (fulare, căciuli, suport pentru telefon, poşete, vestuţe, ciorapi, etc);
- croşetat (eşarfe, mileuri şi alte articole artizanale);
- artă meşteşugărească(coşuri şi alte obiecte realizate din pănuşi de porumb);
- pictură pe sticlă (icoane pictate pe sticlă, sub directa indrumare a domnului Liviu Şoptelea angajat în cadrul centrului “Prietenia”
- realizarea unor aranjamente decorative.


Produsele astfel rezultate din activităţile de ergoterapie au fost valorificate în expoziţiile organizate la nivel de centru sau alte instituţii din cadrul D.G.A.S.P.C. ori instituţii cu care avem încheiate protocoale de colaborare, cu banii rezultaţi reuşind să achiziţionăm o parte din materialele necesare desfăşurării activităţilor. 


Sponsorizări şi donaţii în anul 2011


În anul 2011 centrul a beneficiat de mai multe donaţii şi sponsorizări, după cum urmează:
1. Donaţie din partea S.C. BIG- FIVE CONTINENTS S.R.L.;
2. Donaţie din partea S.C. Aldilivi S.R.L, constând în produse de panificaţie;
3. Donaţie din partea Fundaţiei Romanian Help Life, constând în produse igienico-sanitare şi două maşini de cusut;
4. Donaţie din partea Fundaţiei Julia&Lorena, constând în unelte pentru gradinărit;
5. Sponsorizare de la S.C.Leola S.R.L., constând în sucuri, apă şi prăjituri;
6. Sponsorizare din partea S.C. Anvi Distribution S.R.L., constând în varuri şi vopsele;
7. Sponsorizare din partea S.C. Ovisim Impex S.R.L., constând în produse alimentare şi nealimentare, pentru actiunile din luna decembrie şi pentru pomul de crăciun;
8. Sponsorizare din partea S.C. C&A S.R.L. , constând în articole de îmbrăcăminte;
În  septembrie 2011, am realizat un blog al centrului, (Blog ce este găzduit de către site-ul D.G.A.S.P.C. – www.dgaspcbt.ro ), având ca obiectiv promovarea activităţilor din centru, promovarea şi îmbunătăţirea imaginii în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi şi faptul că aceştia din urmă pot fi utili societăţii în care trăiesc.


Adresa: e-mail: citolucielecomtebt@yahoo.com
              Blog: www.citolucielecomtebt.blogspot.com 


 Propuneri pentru îmbunătăţirea  activităţii centrului:


- acoperirea postului vacant, cu jumătate de normă, de asistent social absolut necesar bunei activităţi a centrului;
- achiziţionarea unui aspirator cu abur necesar dezinfecţiei mochetelor, în vederea respectării normelor igienico-sanitare.




                                                                           


                                                                                   Şef centru,
                                                                             Dorina  Prisacariu 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu